03. 12. 2012.

''Je li previše ako tražim da...''

U svakodnevnom razgovoru o muško-ženskim odnosima i muškarci i žene često će se složiti oko toga kako su žene zapravo ''komplikovaniji'' pol, pa ih kao takve ne razumiju, ne samo muškarci, nego često imaju utisak da ni same nisu sigurne u ono što žele. Odakle dolazi ovaj, nazovimo ga, manjak samouvjerenosti i poznavanja vlastitog Ja?

Vrijedilo bi se zapitati da li je komplikovano uvijek dobro...
Najprije treba otkloniti određene predrasude. Primjerice: ne vole svi muškarci podjednako gledati fudbal i ne maštaju sve žene o vjenčanju čim prohodaju.
Ipak, ono što nas u izvjesnoj mjeri određuje su stereotipi koje steknemo tokom odrastanja. Žene su do prije nešto više od jednog vijeka doživljavane kao neravnopravan, ''niži'' pol u odnosu na kudikamo ''sposobnjeg'' muškarca. Sve do 8. marta 1857. kad je grupa žena radnica u njujorškoj fabrici tekstila stupila u legendarni štrajk zahtijevajući bolje uslove rada. 

Danas, još uvijek, razmislimo li kritički o svemu, žene nisu dovoljno ozbiljno shvaćene u društvu koje se ocjenjuje pretežno kao ''društvo muškaraca''. Krivicu za to ipak ne možemo pripisati samo muškarcima (sjetimo se da i  njih rađaju i odgajaju uglavnom žene). Žene, koje su stoljećima rasle u duhu patrijarhalnih vrijednosti, u savremeno doba imaju dovoljno prostora za izgradnju samosvijesti i aktivan angažman na polju jednakopravnosti. Međutim, nešto od stare nesigurnosti i dalje čuči unutar ženske osobnosti i čini je komplikovanijom nego što zapravo jeste.

Potrebno je malo strpljenja da razmislite o nekoliko mogućih prepreka u procesu usklađivanja muško-ženskih odnosa, pa bi Vam neki od zaključaka koje donesete, možda mogli popraviti naredni dan, npr:

1. Da li više radite na upoznavanju i zadovoljavanju svojih potreba ili nalazite da je umjesto toga zanimljivije razotkrivati šta zapravo žele muškarci?
Muškarci imaju jasne prioritete i iz ženskog ugla ponekad djeluju kao djeca, ali zapravo samo nastoje učiniti život što ugodnijim. Oni žele Vas, slobodno vrijeme i ugodnu atmosferu. Žele biti cijenjeni od strane drugih muškaraca i žele se osjećati korisnima. Zapravo ništa što i sami ne biste htjeli.

2. Koliko puta dnevno opomenete svog muškarca za neki propust koji neprestano čini, primjerice, ostavljanje čarapa na neodgovarajućem mjestu, razbacivanje čepova od piva i sl, a koliko puta dnevno ga nagradite nekim pozitivnim komplimentom, osmijehom ili poljupcem?
Muškarcima je potrebna pažnja, možda i više nego ženama. Iako ne znaju uvijek odgovoriti na kompliment na pravi način, iznenadili biste se da znate koliko im ovakav stil ophođenja zapravo imponuje. Ne košta Vas mnogo, a vrijedilo bi pokušati.

3. Da li ga često pitate o čemu razmišlja i šta time namjeravate postići? 
Ako je odgovor na ovo da ga želite bolje upoznati, pokušajte ga pitati šta bi želio da radite sutra u slobodno vrijeme. (I ne ljutite se ako bude želio da razmjenjujete nježnosti cijelo popodne)

4. Osjećate li često samosažaljenje zbog obaveza koje imate, a pritom stičete utisak da Vaš trud ostaje neprimijećen? Osjećate li se ponekad kao neshvaćena i u suštini nezadovoljna heroina kojoj manjka riječi hvale za posao koji obavlja tokom dana?
Vi ste relativno zadovoljna žena, ako se zaista ne možete prepoznati u navedenim situacijama, ali...
Ukoliko je Vaš odgovor na prethodna dva pitanja potvrdan, tada razmislite o sljedećih nekoliko stvari:

Sjetite se stvarne, mnogo puta opjevane moći koju žene posjeduju u odnosu na muškarce. Svaki put kad se od osobe u koju se zaljubio žena pretvori u neraspoloženo i iznervirano biće koje ''ronda'' po kući svaki dan, muškarac osjeti nešto što bismo mogli nazvati tugom, ali i dalje misli ''Proći će...'' i nastavlja da Vas ne shvata na način na koji biste željeli.
Umjesto toga, ako Vam je i dalje stalo do Vašeg muškarca, odvojite vrijeme za sebe i to upravo ono koje provodite pored prašnjavih polica ili sudopera. Osjećati ćete se bolje i vidjećete da je daleko lakše nagovoriti zadovoljnog muškarca da opere suđe i pospremi veš nakon što ga nježno ubijedite da Vas sitni kućni poslovi iscrpljuju i da bi Vam dobro došla mala pomoć. 
Ne dajte da Vas savlada osjećaj krivice zbog vremena koje posvećujete sebi dok Vas u frižideru čeka ručak od juče.
Niste se udali za stvari i stan u kojem živite, nego za osobu koja takođe ima snove, želje, potrebe, obaveze i dušu baš kao i Vi.

Potrebno je malo dobre volje i Vaš odnos će ponovo procvjetati. Ne zaboravite, muškarci uobičajeno žele tek nekoliko stvari, a najvažnije su: da ste nasmijani, odnosno zadovoljni sobom, da Vam je stalo do njega (više nego do uredne komode) i da rasterećeni od prolaznih briga provodite ugodne i romantične noći. Šta smeta ako je kada malo prljavija nego juče. Nikad ne znate kakva vrednica čuči u njemu, ali često ne dobija priliku, jer Vi stalno nešto radite.

U pozitivnoj i toploj atmosferi, rasterećenoj prolaznih rasprava koje urušavaju potencijalno kvalitetan odnos i muškarac će biti spremniji ostati duže kod kuće i pomoći Vam oko obaveza, posebno ako ga naučite da se njegov trud isplati.




Nema komentara:

Objavi komentar